Mijn München #7: een 'normale' week

Zoals je misschien weet, woon ik van april tot augustus in München vanwege mijn studie Germanistik. Tijdens mijn Austauschssemester hoop ik de stad zo goed mogelijk te leren kennen, de leukste plekken van München en omgeving te ontdekken en kennis te maken met de bayerische Kultur en het Duitse universiteitsleven. Wat ik hier zoal beleef, lees je in Mijn München. Met vandaag: eigenlijk een vrij normale en 'saaie' week (voor zover het hier saai kan zijn ;-)). Ik werkte veel aan school, maar dit betekende niet dat ik alleen maar binnen zat! 

Maandag 15 mei
Op maandag moest ik veel lezen voor het college van dinsdag, en ik besloot dat ik dat het beste kon doen bij de Starnberger See; ten eerste is dat ongeveer één uur met de S-Bahn (waarin ik me altijd goed kan concentreren), en ten tweede is dat buiten (a.k.a. beter dan binnen zitten). Dus ik vertrok lopend naar het Marienplatz, vanwaar ik naar de Starnberger See ging. 

De dag begon mooi en zonnig, maar al snel betrok de lucht. Dit was ook wel voorspeld na dagen van prachtig weer, maar ik hoopte dat het over zou waaien.

Dit was helaas niet het geval... Na een uurtje lezen aan de Starnberger See (ik had gelukkig alles gelezen wat ik moest lezen) hoorde ik vanuit de verte donder aankomen en zag ik verderop regen in het water kletteren. Deze regen kwam al snel dichterbij en ik kon nog net op tijd het station in vluchten. Ik ben helemaal droog gebleven :-). 

In München zelf was het weer droog, maar de lucht zag er alsnog behoorlijk dreigend uit.  

Dinsdag 16 mei
Op dinsdag had ik 's middags weer college van het vak Literaturstadt München en 's avonds had ik weer een leuk uitje op de planning staan. Ik ging namelijk naar een discussieavond over Heimat Bayern in het Münchner Volkstheater. De vraag wat Heimat/vaderland nou precies inhoudt, werd uitvoerig besproken door een cabaretière en een CSU-politicus. Heel interessant! En misschien nog wel interessanter is dat ze er oprecht níet uitkwamen wat het begrip inhoudt. Maar dat klopt volgens mij ook wel: Voor iedereen houdt Heimat namelijk iets anders in, en iedereen mag voor zichzelf bepalen of hij zich verbonden voelt met een land. 

 Muzikale begeleiding was er door de band Kerschbam Zithermusi, die met bijzondere instrumenten (zoals cithers) en in traditionele Tracht Zuidduitse deuntjes speelden. Erg leuk! 

Ik heb die avond trouwens weer een duidelijk verschil tussen de Nederlandse en Duitse cultuur ontdekt. Bij Nederlandse debatten heb ik altijd het idee dat de deelnemers echt bereid zijn om elkaar in de haren te vliegen, terwijl ze hier echt proberen om beleefd te blijven. Ik heb het idee dat Nederlanders veel directer zijn en minder snel een blad voor de mond nemen, terwijl Duitsers toch iets terughoudender zijn. 

Woensdag 17 mei


Op woensdag was het weer opnieuw prachtig (het lijkt nu echt de goede kant op te gaan!) en zocht ik verkoeling aan de Isar in de Englischer Garten. Hier heb ik een hele tijd zitten lezen en studeren, heerlijk!


's Middags had ik een uitje met het vak Literaturstadt München naar het Stadtmuseum van München. We gingen naar de nieuwe tentoonstelling over Kurt Eisner, de eerste minister-president van Bayern. In 1918, na de Eerste Wereldoorlog, schafte Beieren als eerste Bundesland de monarchie af en werd een Freistaat. Kurt Eisner werd de eerste minister-president van een socialistische regering. Hij werd al snel vermoord, maar hij heeft wel een revolutie veroorzaakt waar Beieren nu nog steeds trots op is. Men hecht hier heel veel waarde aan het Freistaat-schap.

Donderdag 18 mei
Op donderdag had ik 's middags weer college van Der deutsche Wald en 's avonds had ik weer roeiles. Ik had er niet heel veel zin in, omdat het vorige week niet bijster goed ging. Én omdat ik onderweg een flinke bui op mijn hoofd kreeg... Maar daar kwam ik al snel op terug; er is tijdens het roeien geen druppel regen meer gevallen en het roeien ging deze keer ook een stuk beter! Ik roeide voor het eerst in een Skiff (een eenpersoonsboot zonder kiel) en het was even wennen, maar ik kon me heel goed op mijn evenwicht focussen. Omdat ik in de beginnersles zat, mochten we de echte baan nog niet op, maar daardoor heb ik zelf juist goed mijn techniek kunnen verbeteren. Heel fijn!


Ik zat in ieder geval een stuk relaxter in de boot dan de week ervoor :-). 

Vrijdag 19 mei
Vrijdag was een slechte dag qua weer, maar dat betekende wel dat ik binnen behoorlijk wat klusjes kon doen. Ik moest nog schoonmaken, de was doen en ga zo maar door... Ik had het de hele tijd voor me uit geschoven (want: prachtig weer), maar nu kon ik écht geen excuses meer verzinnen. 

's Avonds had ik voor het eerst weer les van het vak Berge in Literatur und Film sinds de introductieles. We hebben o. a. teksten van Dante en Petrarca gelezen (in de Duitse vertaling, natuurlijk ;-)). Erg interessant! Ik moet er overigens nog steeds aan wennen hoe discussiegericht de vakken hier zijn - ik luister liever naar een docent die veel weet dan dat ik zelf ga gissen naar het antwoord. Maar dat werkt hier dus even anders! 

Zaterdag en zondag, 20 en 21 mei
Op zaterdag en zondag vond er een groot evenement plaats in München. De twee grootste straten van de binnenstad (de Leopoldstraße en Ludwigstraße) waren namelijk compleet afgezet voor een enorme braderie. Onwijs leuk en het was gezellig druk, maar ook iets anders dan in Nederland. Er waren bijvoorbeeld veel bijzondere kraampjes; alle politieke partijen waren vertegenwoordigd, net als de vereniging voor anonieme alcoholisten, de atheïstenbeweging, de veganistenbeweging, verschillende verzekeringsmaatschappijen en ga zo maar door... Duitsers zijn wel geëngageerd, zeg! 

Waar normaal gesproken onwijs veel auto's rijden, liepen nu onwijs veel mensen. Erg leuk! 

Ik heb mijn zaterdag en zondag besteed op de grote braderie en thuis, waar ik veel schoolwerk moest doen. Komende week, vlak vóór Hemelvaart, heb ik namelijk een Referat (een soort spreekbeurt/presentatie); superspannend, maar gelukkig doe ik het met een groepje :-). 

 Zondagavond maakte ik nog een wandeling en schoot ik dit plaatje. Oh die lucht <3 

Deze week is er niet veel spannends gebeurd, maar aankomende week wordt wél onwijs leuk. Mijn ouders en zusje komen namelijk langs vanuit Nederland. Woensdag komen ze aan en ik heb er erg veel zin in! Eerst dinsdag nog even het Referat doen en dan kan de pret beginnen :-). Hanna is jarig op 26 mei en mijn ouders zijn op 29 mei 25 jaar getrouwd, dus dat wordt één groot feest. Kan niet wachten! 





0 reacties:

Een reactie posten

 

Contact

Heb je vragen, suggesties, opmerkingen of wil je om een andere reden contact met mij opnemen? Je kunt mij bereiken via:

lottebrandjes@hotmail.com o.v.v. Boeken en Bergen

Óf laat een reactie achter onder een van mijn posts. Ik zou het erg leuk vinden om een berichtje te ontvangen!

Tschüß!

Lotte

Over mij

Over mij
Hoi! Ik ben Lotte, 19 jaar oud en studente Duitse Taal en Cultuur. Zoals je misschien al uit de titel van mijn blog hebt kunnen afleiden, ben ik gek op lezen en wandelen - Boeken en Bergen, dus :-) Verder houd ik van mooie muziek, goede films, de winter, foto's maken én München, de stad waar ik op dit moment op uitwisseling ben en tot augustus woon en studeer. Op mijn blog wil ik een beetje van die liefdes graag met jullie delen. Tschüß!